top of page
Yazarın fotoğrafıKanal61

Filistin Meselesi

Güncelleme tarihi: 23 Eyl

Filistin meselesi, genellikle İsrail ile Filistin arasındaki siyasi, tarihi ve toprak anlaşmazlıklarını içeren bir konsepttir. Bu mesele, 20. yüzyılın başlarına dayanmaktadır ve özellikle İsrail devletinin kurulması ve Filistin toprakları üzerindeki kontrolü konusundaki çatışmalarla tanınır.



1- Tarihi Arka Plan: Filistin, tarih boyunca farklı imparatorlukların egemenliği altında kalmış bir bölgedir. Ancak 20. yüzyılın başlarında, Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşü ve I. Dünya Savaşı sonrasında bölgede yaşanan olaylar, Filistin topraklarının kaderini etkilemiştir.



2- Balfour Deklarasyonu (1917): Birleşik Krallık, Filistin topraklarının bir Yahudi ulusal yurduna dönüştürülmesini destekleyen Balfour Deklarasyonu'nu yayınladı. Bu, Filistinli Araplar ve Yahudiler arasında gerginliği artırdı.


3- İsrail Devletinin Kuruluşu (1948): II. Dünya Savaşı'nın ardından, Birleşmiş Milletler (BM), Filistin'in bölünmüş bir devlet olarak İsrail ve Filistin Arap Devleti arasında paylaşılmasını önerdi. Bu öneri kabul edilmedi ve İsrail, 1948'de bağımsızlığını ilan etti. Bu durum, bölgedeki çatışmaların patlak vermesine neden oldu.


4- Arab-İsrail Savaşları: 1948, 1956, 1967 ve 1973 yıllarında çeşitli Arab-İsrail savaşları gerçekleşti. Bu savaşlar sırasında İsrail topraklarını genişletti ve Filistinliler yerinden edildi.



5- Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ): 1964 yılında kurulan Filistin Kurtuluş Örgütü, Filistinlilerin haklarını savunmak ve kendi devletlerini kurmak amacıyla faaliyet gösterdi.


6- Golan Tepeleri, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ün İşgali: 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail, Golan Tepeleri'ni Suriye'den, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü de Ürdün'den ele geçirdi. Bu topraklardaki İsrail işgali, uluslararası düzeyde eleştirildi.


7- Barış Süreçleri ve Anlaşmalar: Oslo Anlaşmaları (1990'lar) gibi çeşitli barış girişimleri ve anlaşmaları yaşandı, ancak bu süreçlerde ilerleme kaydedilmesine rağmen, kalıcı bir çözüm henüz bulunamamıştır.


Filistin meselesi, hala devam eden bir çatışma ve uluslararası bir konu olmaya devam etmektedir. İsrail ve Filistin arasındaki çözüm arayışları, uluslararası toplumun dikkatini çekmeye devam etmektedir.


İzzeddin el-Qassam Tugayları


Filistin merkezli bir örgüt olan Hamas'ın askeri kanadını oluşturan silahlı bir güçtür. Örgüt, adını Filistinli direniş liderlerinden Şeyh İzzeddin el-Qassam'dan almıştır.


İzzeddin el-Qassam Tugayları, Hamas'ın silahlı kanadı olarak, İsrail'e karşı çeşitli saldırılar gerçekleştirmiş ve çatışmalara katılmıştır. Bu saldırılarda ve siyonist israil devletinin yapmış olduğu katliamlarda gösterdikleri kahramanlıklar ile İslam aleminde saygın bir yer edinmişlerdir.


İzzeddin el-Qassam Tugayları, İslam dünyasında kahramanlıkları ile kendisini göstermiş bir Örgüttür. Ayrıca Filistin topluluğu içinde destek de görmektedir. Tugaylar, Filistin'in bağımsızlığı ve toprakları üzerindeki İsrail işgaline karşı olduklarını savunmaktadır. İzzeddin el-Qassam Tugayları'nın varlığı ve faaliyetleri, İsrail-Filistin çatışması bağlamında tartışmalı ve karmaşık bir konudur.

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page